top of page

”Äidin pikku perkele” käsittelee äidin ja tyttären suhdetta ja laajenee siitä kannanotoksi naisen asemasta, josta myös naisen tulee kantaa syvällisesti vastuuta. Äiti ja tytär jäävät museonvessaan jumiin. Museossa on räjähtänyt. Tämä olosuhde virittää koko teoksen; ulkopuolinen uhka ja epävarmuus selviytymisestä. Tästä alkaa naisten kohtaaminen, joka liikkuu mielen ja eri todellisuuksien välillä. He kohtaavat menneisyyden nykyisyydessä ja toisensa tässä ja nyt. Heidän käyttäytymistään ja hetkien todellisuutta värittää ikään kuin kollektiivinen mieli tai kulttuurillinen malli. Suhde omaan äitiin on jokaista koskeva ja se on myös laajemmin koskettava, sukupuolisesti, kulttuurillisesti ja globaalisti merkittävä; me kaikki synnymme äidistä ja hänen haarojensa välistä. Miten ratkaisemme elämässämme tämän - vaginasta syntymisen, äidin rajattoman alkuvallan ja meidän kipumme tästä ihmiselämän alun symbioottisesta tilasta irtautumisesta - on jokaisen elämän kestävä tie. Se miten äiti kohtelee itseään heijastuu suoraan siihen, miten hän kohtelee tytärtään ja tämä vaikuttaa taas suoraan siihen miten naiset kaikkialla suhtautuvat itseensä; olenko arvokas, riitänkö näin?

 

Teos on liikekieleltään vahvasti fyysistä ilmaisua. Vessan ja räjähdyksen olosuhde mahdollistaa paljon. Naiset, äiti ja tytär, ikään kuin imaistaan tilaan ja maailmaan, jossa todellisuus vääristyy. Muuttaako ulkopuolinen heissä sisäpuolista, entä heidän keskinäistä suhdettaan, kun heidän välissään on jo lähtökohtaisesti paljon käsittelemätöntä ja jännitteitä? Mitä ja miten he joutuvat käsittelemään ja kohtaamaan selviytyäkseen takaisin elämään? Muoto, joka kiinnostaa minua perustuu vastakohtaisuuksiin, toistoihin, hidastuksiin, vääristelyyn, liioitteluun, kirkkauteen, pimeään, hiljaiseen ja meteliin. Ja näiden väliseen jännitteeseen. 

 

Teos naisista, äitiydestä, tabuista ja naisen ruumiista tulee olla vietteihin ja aisteihin vetoava. Sen tulee olla fyysinen kokemus. 

 

 

Olin niin ihastuksistani tästä henkisestä mutapainista, jota käydään äidin ja tyttären välillä vallasta ja reviireistä. Taisto on kovaa, kumpi on kulloinkin niskan päällä, tätä seurasin henki kurkussa. Se on niin koukuttavaa ja immersoivaa, että yhden kerran pelästyin ihan kuollakseni, että tähän se loppuu. Sitä paitsi juuri tuo helvetillinen toisto, saman variaatiot, siitähän näissä perhekuvioissa on aina kyse. Saman toistosta, pienin variaatioin. Teksti menee aika monelle tabualueelle äidin ja tyttären suhteessa.

 

Aivan mahtavasti ajoitettua, yksityiskohdiltaan hiton tarkkaa näyttelijäntyötä – jokaista kasvojen pienen lihaksen nyintää myöden! Nautinto katsoa. Tähän uskoo joka hiton solullaan.

 

Hanna Helavuori

ESITYKSET: Teatteri Takomo 2015

OHjAUS: Liisa Mustonen

KÄSIKIRJOITUS: Liisa Mustonen

ROOLEISSA: Tarja Heinula ja Elina Hietala

LAVASTUs Ja 

PUKUSUUNNITTELU: Tellervo Syrjäkari

VALOSUUNNITTELU: Luca Sirviö

äänisuunnittelu: Maura Korhonen

TUOTANTO: Anneli Järvinen, Takomo & Tyydyttäjät ry

 

äidin pikku perkele

 
Aamulehti

TEATTERI TAKOMON Äidin pikku perkele on Liisa Mustosen kirjoittama ja ohjaama tiivis, tyylikäs ja viimeistelty taideteos. Loistavasti yhteen näyttelevät Tarja Heinula ja Elina Hietala luovat orgaanisia kaaria kohtausten sisälle ja välille samalla kun esityksen kokkonaisdramaturgia iskee omaa, terävää rytmiään.

 

Keski-ikäinen äiti ja aikuinen, nuori tytär ovat tilanteessa, josta ei pääse pakoon: toinen olisi viimeinkin kohdattava. Välähdyksenomaiset menneisyyden kipupisteet painottuvat tyttären teinivuosiin.

 

Elina Hietalan tyttö on tomera ja haavoittuva. Heinula puolestaan tekee äidin hahmosta äkkinäkemältä karmean, esityksen edetessä yhä enemmän myötätuntoa herättävän henkilön. Osa naisten kohtauksista on huippuhauskoja.

 

Tellervo Syrjäkarin ja Luca Sirviön luoma visuaalinen ilme haastaa ja tukee näyttelijöitä tarkassa ilmaisussa. Esiintyjien rohkeus ja ohjaajan tyylitaju lihallistavat Takomon esityksen sanoman: katso toista ihmistä ja anna vähän itseäsi, muuta keinoa eteenpäin ei ole.

 

 

Nina Jääskeläinen

 
Teatteri & Tanssi & Sirkus, esittävien taiteiden aikakauslehti, 8/2015
 
Demokraatti.fi  12/2015

Liisa Mustonen 2018

bottom of page